10 oua
7 lg faiana
3 lg cacao
10 lg zahar
1plic zahar vanilat
1 praf de copt
1vf . lg sare
1 lg rom
Mod de preparare:
- Se separa ouale
- Se cern faina, praful de copt, cacaua si sarea
- Se bat albusurile spuma cu zaharul
- Se bat galbenusurile cu zaharul vanilat si se adauga la sfarsit romul
- Se incorporeaza incet galbenusurile peste albusuri
- Se adauga amestecul de faina cernuta
- Se da compozitia la copt, in cuptorul incins, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ulei si faina (eu am folosit de data asta un vas de yena oval de 28cm/40cm). Din pacate nu stiu cat l-am tinut la cuptor stiu doar ca l-am lasat la 180GR. Atentie!!! E foarte important sa stati cu ochii pe cuptor. Blatul trebuie sa creasca, sa treaca putin timp dupa ce-a crescut, sa apuce sa se coaca putin si abia apoi aveti voie sa deschideti cuptorul.
- Faceti testul scobitorii sau al furculitei! Daca acestea patrund blatul pana jos si ies curate inseamna ca blatul este copt.
- Se scoate tava din cuptor, se scoate blatul din tava si se lasa la racit.
- Dupa ce s-a racit complet, se imparte blatul in trei bucati.
Crema:
800 ml frisca lichida
800gr ciocolata menaj cu lapte
2 pliculete zahar valinat
2 lg rom
1 plic nes
1 plic nes
Mod de preparare:
- Se taie ciocolata in bucati mici
- Se incalzeste frisca pe baie de abur sau la MW (eu am incalzit-o la MW). Atentie!!! Frisca nu trebuie incalzita ff mult.
- Se adauga bucatile de ciocolata, romul cafeaua si zaharul vanilat
- Se amesteca pana acestea se topesc si compozitia devine omogena
- Se acopera cu o folie si se da la rece cateva ore (eu am lasat-o pana a doua zi)
- Dupa ce compozitia s-a racit bine si s-a intarit, se bate bine cu mixerul. Copozitia va creste si va rezulta o crema spumoasa si fina (o spuma de frisca ffff ciocolatoasa.... Yummi!!!!)
Glazura ciocolata:
200g ciocolata menaj cu lapte
100 ml frisca lichida
- Se marunteste ciocolata
- Se incalzestefrisca la MW (atentie!! nu trebuieincalzita prea tare)
- Se adauga ciocolata
- Se amesteca bina pana se topesteciocolata si se momogenizeaza compozitia
- Se da la rece
Sirop:
200 ml apa
1-2 lg rom
1 zahar vanilat
5-6 lg cafea
zahar dupa gust
Se amesteca toate pe foc mic, fara sa fiarba, pana se topeste zaharul si se omogenizeaza compozitia apoi se da la rece.
Asamblarea tortului:
- Blatul se feliaza in 3 parti
- Se imparte crema in 3 parti
- Se aseaza prima felie de blat pe un platou si se insiropeaza bine apoi se adauga o parte de crema.
- Se asaza cu griza a 2-a felie de glat, se insiropeaza si se adauga a 2-a parte de crema
- Se asaza ultima felie de blat, se insiropeaza.
- Din ultima parte de crema imbracam blatul intr-un strat subtire de crema si indreptam marginile(atentie sa ramana crema si ptr ornat)
- Se scoate de la rece grajura de ciocolata si se incalzeste putin (ca sa poata fi intinsa) .
- Se intinde deasupra tortului
- Cu ultima crema ramasa se orneaza marginule tortului (eu am facut si "1" de pe tort).
Cam atat. Mie nu mi s-a parut greu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu